söndag 10 mars 2013

Peter Blaha's fetthat

I går kväll hamnade jag lite i ett offentligt blåsväder kan man nog säga. Gladiatorn "Pansar" eller Peter Bl'aha som han heter i verkligheten, lade ut denna bild och skrattade åt den. Massvis med andra människor skrattade också åt den. Jag blev så förbannad över att man hånar en "stor" kvinna som tränar! Och skrev också det till bilden på Instagram. Då fick jag höra av andra hur jag både överreagerade och överanalyserade. Flera personer påpekade att det var texten och inställningen till träning man skrattade åt. Men jag undrar om det varit lika kul med en man med kulmage på bilden...

Att håna en annan människa är aldrig rätt! Vi jobbar hårt i skolorna med att få bort mobbningen. Men hur ska det få någon effekt om vi vuxna mobbar varandra?
Peter/Pansar är en person/karaktär som många unga människor ser upp till och har som förebild. Då måste man tänka sig för vad man säger och vad man gör.
Alla människor är vackra oavsett hur de ser ut. Och alla människor har rätt att vara precis så som de känner för att vara!
Skulle Peter lagt ut en bild på en färgad person och skrattat åt den bilden, så skulle han kunnat bli åtalad.
Nu handlade det "bara" om en tjock kvinna.
Men vad är egentligen skillnaden?

1 kommentar:

 1. Hej Annica! Pansar här.
  Du har missat hela grejen, för det första så är det en parodi bild från en komedi film, alltså personen finns inte på riktigt så jag gör mig inte rolig på någon annans bekostnad, där med är det inte mobbning som du också vet.
  Det är inte heller ett hån mot feta och jag respekterar alla människor hur de än vill vara, detta är ett parodi på att det inte går att förändra den fysik man har på 2 veckor trots att många tror det.

  Det hade garanterat varit lika kul om jag tagit på mig en låtsas mage gjort situps och skrivit att "men - think they can get a 6 pack in 2 weeks".

  Jag åter runt till skolor, föreläser om att alla är lika värda och jobbar med att motverka mobbning så jag vet exakt vad mobbning handlar om och detta är inte detta. Detta är humor och inget annat.
  Det finns många typer av humor, satir, ironi mm, så länge man inte gör sig rolig på någon annans bekostnad så är det inte fel med det, men du kanske är mot humor över lag?

  Jag älskar humor och är övertygad om att ett skratt förlänger livet ;)

  SvaraRadera