Många är rädda för att använda gelantin. Men det är en obefogad rädsla tycker jag. Det är inte ett dugg svårt. Prova och lämna rädslan bakom dig och gör detta recept. Du kommer bde att lyckas med det och bli stjärna för en kväll! ;-)
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
eller 1 tsk vaniljsocker
0.5 dl strösocker
3 st gelatinblad
2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.
3. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 1-2 minuter.
4. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.) Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig.
5. Sila bort vaniljstången. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.
Jag gjorde en enkel hallongele att ha på toppen. Syrligheten i hallonen blir perfekt till den söta panna cottan.
1. Lägg 1 gelantinblad i blöt i fem minuter.
2. Passera lite hallon så det blir ca 1dl spad.
3. Smält försiktigt gelantinbladet i hallonspadet.
4. Låt det svalna lite och häll det sen på den stelnade panna cottan.
Låt den stelna en stund till i kylen och servera sen med några färska bär.
I den här har jag lagt i lite mjölkchoklad som fått smälta i den varma grädden. Men det blir gott även utan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar